perjantai 5. huhtikuuta 2013

Rokotatko lapsesi?

Niinkuin otsikkokin sanoo, kysyn mitä mieltä olet? Aiotko rokottaa lapsesi, tai oletko rokottanut lapsesi täysin rokotusohjelman mukaisesti?

Meillä on Sampan kanssa tästäkin ikuisuusriitaa. S:n mielestä lasta ei tarvisi rokottaa lainkaan! Hän on netistä lukenut kuinka vaarallisia rokotteet on ja kuinka paljon enemmän rokotetut lapset sairastavat kuin rokottamattomat! S on vähän erikoinen siinä mielessä, että se vouhottaa monista asioista mulle ja tää aihe on tällä hetkellä kuumimpia. Yleensä asiat liittyvät muutoin joko ufoihin, fluori hammastahnaan tai vaikkapa vesihanasta tulevaan kuumaan veteen (mikä on kuulemma epäterveellistä kupariputkien vuoksi!). Ettäs tiedätte!;-)

S:aa siis kiinnostaa vähän erikoiset asiat, ja minä olen korviani myöten täynnä sen salaliittoteorioita. Näihin rokotuksiinkin liittyen sen mielestä kaiken takana on lopulta joku salaliitto, jonka avulla yritetään tappaa ihmisiä... Sitä ennen rokotukset ovat tietysti täysin epäterveellisiä sisältäen myrkkyjä elohopeasta ties mihin! HUOH. 

Osittain uskon siihen, että rokotukset eivät välttämättä ole terveellisiä. Ne sisältävät epäilyttäviä ainesosia (elohopea, alumiini) joten onhan sanomattakin selvää ettei sellainen voi tehdä hyvää vauvan elimistölle? Olen miettinyt sitäkin mahdollisuutta, että lapsen rokottaisi ensimmäisen kerran vasta vuoden iässä? Onkohan se mahdollista? Jossain luki siitäkin että lapsen aivot kehittyvät paljon vuoden ikään mennessä, ja rokottaminen sitä ennen olisi haitallista niiden kehityksen kannalta... :-S

Influenssarokotuksia en aio lapselle antaa, mutta mun mielestä PVC, rota, viitosrokote ja MPR ovat todella hyödyllisiä! En uskaltaisi toisin sanoen jättää rokottamatta... Kai sitä pitää uskaltaa luottaa tähän terveydenhoitojärjestelmään? Eikä luulla että lapsen parasta ei ajateltaisi? 

S on alkanut siis syyllistämään mua tästäkin asiasta. Mun mielestä kaikki sen netistä etsimä tieto aiheeseen liittyen on todella mututietoa. Tottakai ajattelen lapsen parasta kun haluan että hänet rokotetaan! Rokottamatta jättäminen voisi toimia täällä varmaan melko pitkästikin, mutta mitä sitten kun lapsi aikuisempana matkustelee ja pääseekin kontaktiin pöpöjen kanssa maailmalla?? Lisäksi monissa taudeissa on karmeita jälkitauteja, minkä vuoksi niitä ei pitäisikään sairastaa... 

Jotenkin mun mielestä tää aihe on vähän arka, ja ihmiset kyllä tuomitsee jos lasta ei rokoteta. Tuomitseehan ne jo siitä kun lasta ei kasteta kirkkoon, ainakin meidän lähipiirissä!:-D Voisin kuvitella että neuvolassa näyttäisivät pitkää nenää ja vaatisivat perusteluja miksi lastamme ei rokotettaisi. Toisaalta minua kiinnostaisi tietää mitä neukkutäti tietää rokotteista ja niiden hyöty- JA haittavaikutuksista! Aionkin ekalla käynnillä kysyä aiheesta... Sillä usein he eivät osaa selittää mitään asiasta! Ja he sentään pistelevät vauvoja työksensä! Luulisi että silloin olisi enemmän tietotaitoa aiheeseen liittyen..

Joka tapauksessa kaipaisin mielipiteitä ja kokemuksia! Mun pitää itse perehtyä tähän asiaan vielä paremmin..

13 kommenttia:

 1. Meillä on ens tiistaina 3kk neuvola ja tiedossa olis 2 piikkiä ja toinen annos rotarokotetta. Kyllä itse ajattelin et parempi se on rokottaa kun kärsiä ne itse taudit. Tosin kyllä suunnitelmissa on "tentata" sitä neukkutätiä rokotteista ennenkuin saa pistää Helmiin yhtään piikkiä!

  VastaaPoista
 2. Aika kaks piippunen juttuhan toi on, mut kun mietitään sitäkin kantaa, että valtaosa lapsista rokotetaan, joten luonnollisesti rokotetuista lapsista on paljon enemmän tietoa kuin rokottamattomista. Suomessa olis kuitenkin nostettu paljon isompi haloo asiasta jos kaikki rokotteet ois yhtä huono valinta kuin sikainfluenssa rokote. Ite suosittelen, että otat sen S:n mukaan neuvolaan ja tenttaatte neuvolantätiä näistä asioista. Internet on kaikkein huonoin lähde kun tommosista asioista haluaa ottaa selvää. Neuvolan tätin sentään luulis tietävän vähän enemmän niistäkin riskeistä, jotka on olemassa kun ei rokota lastaan. Siinä saa sit yhessä punnita et onks ne semmosia riskejä jotka ootte valmiita ottaan (:

  VastaaPoista
 3. No onhan se lapsen suojeleminen vielä muutama vuosikymmen sitten ihmismassoja tappaneilta taudeilta kamalinta, mitä vanhempi voi lapselleen tehdä. ;D No mutta siis, ainahan kolikolla on kääntöpuoli. Itse suosittelisin etsimään netistä tutkimustietoa asiasta, ja nimenomaan alkuperäisessä kontekstissaan, asiat kun tuppaavat muuttamaan muotoaan, jos siihen perehtymätön (so. toimittajat ja foorumi-ihmiset) ne tulkitsee ja kertoo eteenpäin. Siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, kuka on tutkimuksen laatinut - esim. Orionin ja Suomen Ufotutkijat ry:n tulokset saattaisivat kiinnittää huomioita hieman eri asioihin. :D Ja voithan pyytää Sampalta myös yhtä päteviä lähteitä tiedoilleen. ;)

  VastaaPoista
 4. Meidän tyttö on rokotettu normi ohjelman mukaisesti ja seuraavatkin mukulat tullaan rokottamaan.

  Haittoja tai sivuvaikutuksia ei ole ollut. Tyttö ei muutenkaan ole tähän 3 ikävuoteen mennessä sairastellut, kun parit flunssat.

  Mielestäni hyöty/haitta suhde on tässä selvä. Noi perus rokotukset suojaavat tosi vakaviltakin taudeilta, joita kukaan ei varmaan halua lapsensa joutuvan sairastamaan.. Itse myös keskustelin tästä neuvola tädin kanssa alkuun, halusin tietää mitä rokotukset sisältää jne :)

  VastaaPoista
 5. Meille oli itsestäänselvää että tyttö rokotetaan ja on saanutkin jo ensimmäiset piikkirokotteet+ kaks annosta rotaa. Ei mulla edes käynyt mielessäkään ettei rokotettais. Suomessa on mun mielestä huippu terveydenhuolto joten uskon että lapsia ei rokotettais jos se ois jotenkin haitaksi esim kasvulle ym. Mutta olihan vähän aikaa sitten juttu että lapsi oli kuollut rokotteeseen.

  Eiköhän näissä vähän jokaisella ole oma mielipide :)

  VastaaPoista
 6. Aaagh. Tämä on aihe, josta voisin tilittää lähes loputtomasti. Mutta jos yrittäisi vaihteeksi olla jaarittelematta kovin paljoa. Ole kiltti ja rokota lapsesi, ellei sitten ole oikeasti jotain allergiaa tai vakavia suolisto-oireita tms, joiden takia rokotus voisi olla huono juttu.

  Tässä on ihan asiallinen opas aiheesta, myös kunkin rokotteen haitoista, ellei tuo THL:n logo alareunassa sitten vie siltä uskottavuutta kokonaan...
  http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/103005/Rokotusopas_FI_34701_vedos.pdf?sequence=1

  Mua ottaa niin päähän kaikki nämä salaliittoteoreetikot ja muut mutuilijat, jotka vaarantavat omien ja muiden lasten terveyden jättämällä rokotukset väliin. Rokotusten avulla on saatu kokonaan hävitettyä isorokko ja polionkin hävittäminen on todella lähellä. Suomessa on päästy lähes kokonaan vielä kymmeniä vuosia sitten useita lapsia vammauttaneista ja jopa tappaneista taudeista. Ja se ei ole mitenkään selitettävissä parantuneella hygienialla.

  Ärsyttävintä, on ettei tuollaisen salaliittoteoreetikon kanssa voi edes keskustella. He heittävät lähteikseen, jotain epämääräisiä verkkosivuja, joissa perustellaan mututuntumalla ja anekdooteilla ilman mitään todellista tutkimusta (tai sitten vanhoilla, moneen kertaan virheellisiksi osoitetuilla tutkimuksilla) mitä milloinkin. Jos vastaan heittää oikeita tutkimuksia aiheesta tai vaikka THL:n suosituksia, ne ovat vain salaliiton takana tai pahojen lääketehtaiden talutusnuorassa. Tuntuu, että mitä vähemmän alan koulutusta lähteellä on, sitä uskottavampi se on tällaisten ihmisten silmissä. Ihan samanlaista kuin yrittää keskustella kreationistien kanssa.

  Rokotteissa on elohopeaa ja alumiinia, mutta määrät ovat pieniä ja rokotteita annetaan niin harvoin, ettei niistä ole vaaraa terveydelle. Kukaanhan ei elä missään kuplassa, jossa voisi täysin välttyä haitallisilta aineilta. Niitä kyllä saa ympäristöstä, ilmansaasteista tai vaikka äidinmaidon välityksellä.

  Vasta vuoden iässä rokottaminen on varmaan mahdollista, mutta ei se suositusten mukaista ole. Nykyinen rokotusohjelma ajoituksineen on kuitenkin hyvin tutkittu ja vakavat haitat ovat todella harvinaisia ja liittyvät yleensä johonkin allergiaan tai vastaavaan. Tyypilliset haitat ovat ohimenevää kipua, turvotusta, lämmön nousua ja ripulia. Varsinkaan vakavampien tautien saaminen on Suomen hyvän laumaimmuniteetin vuoksi todella harvinaista, mutta huolettaa miten käy, jos tämä rokotekielteisyys jatkuu ja leviää. Henkilökohtaisesti pidän laumaimmuniteetin mukana vapaamatkustavia raukkamaisina poislukien tietysti ne, joilla on oikea syy jättää rokote väliin.

  Sitten omista kokemuksista: Me ilmoitettiin poikamme rokotetutkimukseen, jossa tutkittiin kutosrokotetta. Bonuksena normaaliin rokotusohjelmaan tuli hepatiitti B- ja vesirokkorokote. Lisäksi koko perhe otettiin influenssarokotteet, mikä oli mielestäni oikein hyvä veto. Työkaveri tuossa kertoi kokemuksiaan tämän vuoden influenssasta jälkitauteineen eikä kyllä kuulostanut yhtään kivalta se. Ennen rokotetutkimukseen osallistumista toki luettiin materiaalit huolellisesti ja juttelin myös yhden tutun lääkärin kanssa, joten ihan sokean luottavaisena ei lähdetty mukaan. Lapsi on nyt 1,5 vuotta eikä ole sairastellut kummemmin tavallisia lieviä nuhia lukuunottamatta.

  Ja jaarittelin sitten kuitenkin... :)

  VastaaPoista
 7. Meidän esikoinen sai kyllä kaikki rokotukset rokoteohjelman mukaan, mutta nyt olen vähän harkinnut että jätettäisiin se pneumokokkirokote pois kakkoselta.. En aiemmin tiennyt että se on ihan uusi lisä ja siitä kun luin juttua niin alko itelläkin ärräpäitä lentää, enkä voi ymmärtää MIKSI se on lisätty ohjelmaan. Siinä oli joku ihan naurettava juttu, sitä suositelleet "tutkijat" vai mikä lie hyötyy siitä rokotteesta itse jonkun lääkefirman kautta ja siitä oli kai aikoinaan kauhea haloo kun eivät olleet puolueettomia.. Amerikassa ko. rokotetta ei anneta koska on huomattu että kun ne taudit vähenee lisääntyy joku kahta kauheampi bakteeri.. :/ Mutta noi perus poliot ymsyms. pidän ihan itsestäänselvyytenä, uudet rokotteet taas pistää hiukan mietityttämään.. (ja kuuma vesi hanasta muuten ei ole kovin hyvää tavaraa masuun.. :D ufoihin en ota kantaa... :D)

  VastaaPoista
 8. http://www.projectmama.info/2013/02/tuhkarokko.html

  VastaaPoista
 9. Läheisen sukulaiseni lapsi rokotettiin tuberkuloosia vastaan, ja tämä lapsi sitten sai sen tuberkuloosin siitä. Pitkään taistelivat ja kuolema oli monta kertaa lähellä, mutta tänä päivänä tuo lapsi voi onneksi hyvin.

  Ja sitten se sikainfluenssarokote ja mitä siitä seurasi...

  Varmasti aion rokottaa omat lapseni niillä muutamalla, tavallisimmalla rokotteella. Mutta mitään ylimääräistä tai uutta en anna lapseeni pistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tuberkuloosirokote on kyllä paha. Sehän on Suomessa poistettu yleisesti annettavien rokotteiden joukosta juuri siksi, että sen haitat ovat hyötyjä suuremmat, koska tuberkuloosi on kuitenkin niin harvinainen Suomessa ja haitat useammin vakavia kuin muilla rokotusohjelman rokotteilla. Se annetaan vain niille, joilla katsotaan olevan tavanomaista suurempi riski saada tuberkuloosi esimerkiksi matkustelun vuoksi. Todella ikävää, että sukulaislapsellasi oli niin huono tuuri, että sairastui, mutta onneksi selvisi kuitenkin.

   Sikainfluenssarokotekin oli todella harmillinen. Siinäkin on vain se, että jälkeenpäin on aina helpompi tietää mitä olisi pitänyt tehdä. Alkuvaiheessa näytti siltä, että sikainfluenssa olisi voinut kehittyä vakavammaksi kuin mitä lopulta tapahtui ja oli kiire saada paljon rokotteita valmistettua. Tämän vuoksi siinä käytettiin niitä tuhoisaksi osoittautuneita adjuvantteja ja tämän vuoksi myös rokote otettiin käyttöön puutteellisella tutkimuksella. Nykyisen tiedon valossa voidaan sanoa, että päätös oli väärä, mutta jos sikainfluenssa olisikin ollut vakavampi näillä rokotuksilla olisi voitu ehkäistä jopa tuhansia kuolemia, jolloin kansanterveydellisessä mitassa narkolepsiatapaukset (vaikka kuinka katastrofaalisia niille yksilöille, jotka sen saivat) olisivat olleet pienempi paha ja lisätiedon odottaminen selkeästi väärä ratkaisu. Onneksi ei tarvitse olla tekemässä näitä päätöksiä, minusta ei siihen kyllä olisi.

   Poista
 10. Pakolliset rokotteet sallin esikoisellenikin aikoinaan ja hän on ainakin vielä ollut perusterve 3-vuotias! :) ei siis allergioita eikä ihottumaa tms. Mutta mihinkään lääketutkimuksiin en lapsiani kyllä anna koekaniineiksi.

  VastaaPoista
 11. Mietin ihan samaa silloin, kun päätös oli edessä, mutta jälkeenpäin ajateltuna olen tyytyväinen, että rokotin normaalin rokotusohjelman mukaan. En kuitenkaan valinnut pojalle mitään ylimääräisiä rokotteita, kuten influenssaa.
  Lapsikuolleisuus olisi PALJON korkeampi suomessa jos rokotukset olisivat salaliittoteoria ihmisten tappamiseen ;)
  Ja lapsia, joille käy huonosti(saavat pahan taudin)rokotusten takia olisi paljon paljon enemmän jos olisivat todella vaarallisia.
  Poika on nyt 9,5kk. Kylläkin sairastanut kaksi flunssaa ja yhden korvatulehduksen, mutta juuri korvatulehduksen jälkitarkastuksessa erittäin miellyttävä ja asiantunteva lääkäri sanoi, että TERVE suomalainen lapsi sairastaa yleensä n.4kpl nuhakuumeita vuodessa ja vuoden ikään mennessä sen yhden korvatulehduksenkin.
  Koita päättää teidän lapsen kannalta hyvin eikä Sampan mielipiteen kannalta :)

  VastaaPoista
 12. Netti nyt ei taida aina olla se fiksuin tiedonlähde, täältä kun löytyy mitä vain... Ennemmin kysyä neukkutätiltä/lääkäriltä tms.
  Me kyllä rokotetaan muksu rokotusohjelman mukaisesti. Ei oo tainnut tulla ensimmäistäkään ipanaa vastaan, joka olis kärsiny rokotteista tai rokotteet ois jotakin häiriöitä aiheuttanu. Toki näitä poikkeustapauksia on varmasti mutta omassa tuttavapiirissä ei ole :) Helin kommentti tossa ylempänä on hyvä.
  En mä näe ainakaan mitään syytä olla rokottamatta omaa lastani, ne rokotteet kuitenkin suojaa niin paljon.

  VastaaPoista

Heiss, jätähän ajatuksesi tähän ja vastailen heti kun ehdin! :o)