perjantai 1. kesäkuuta 2012

Synnytysjuttuja!

Takana on toinen ihmeellinen  päivä synnytyssalissa! Olin niin onnessani kun sain synnyttäjältä luvan tulla seuraamaan hänen ensisynnytystään.Hän oli ikäiseni parikymppinen tyttö, joten olin odottanut ettei hän pian halua ylimääräisiä silmäpareja saliin. Ihanaa että hän ei välittänyt läsnäolostani, ja sain jopa olla vierellä pitelemässä jalkaa ja tsemppaamassa ponnistusvaiheessa! :-) Tietysti hääräsin myös avustamassa kätilöä: letkutin infuusionesteitä, vedin lääkkeitä ruiskuihin, asettelin tarvittavia tavaroita esille..jne. 

Nämä synnytykset mitä oon nähnyt ovat olleet täysin erilaisia. Tämän päiväisestä synnytyksestä jäi kyllä hyvä maku suuhun. :-) Tää vauvakuume ei vaan ota laantuakseen, lähinnä kasvaa kasvamistaan (jos se enään on mahdollista?).. 

Joka tapauksessa synnytys oli käynnistetty eilettäin ja yöllä olivat alkaneet supistelut. Aamuvuoroon tullessa tyttö siirrettiin jo saliin ja avautumisvaihetta kesti puoli kahteen saakka. Avautuminen tapahtui tasaisesti ja kätilöt päättivätkin 7cm kohdalla kutsua anestesialääkärin antamaan minispinaali puudutteen äidille. (Yleensä minispinaalia ei anneta ensisynnyttjäille, sillä sen vaikutusaika on n. 2h eikä aina tiedetä kuinka kauan ensisynnyttäjillä kestää päästä täyteen 10cm.) Tällä kertaa kuitenkin avautuminen oli tapahtunut niin tasaisesti että uskallettiin ottaa riski, ja se kannatti! Oli ihan huippua kun kätilö totesi tunti minispinaalin jälkiin että saisi alkaa ponnistelemaan! Se oli niin jännittävää.

Itselleni kyllä iski hiukan epätoivo että syntyyköhän se vauva oikeasti sieltä, mutta kyllä vain, sieltä se putkahti noin reilun tunnin KOVAN ponnistamisen tuloksena! Tosin jouduttiin tekemään episiotomia eli välilihan leikkaus (oli muuten todella karun näköistä kun saksilla leikattiin siitä vaan...yhhh) mutta äiti ei tainnut tuntea mitään siinä vaiheessa kun koko hoito sattui muutenkin niin vietävästi alapäässä. Se oli kuitenkin hetkessä ohi ja syntyi tosi virkeä, kova ääninen neljän kilon poikavauva! Voi sitä hetkeä. On sitä vaan niin etuoikeutettu että on saanut nähdä ja olla läsnä toisten onnessa. Tuli vain hieman kateus, että kun minäkin haluan. Mutta ehkä se aika vielä koittaa..

Mulla on muuten tissit kipeinä?! Siis menkkojen pitäisi alkaa parin päivän sisällä, mutta ei ole yleensä tissit kipeytyneet menkkojen aikoihin. Ainoastaan viimeksi kun olin raskaana. Mutta tiedä sitten.. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heiss, jätähän ajatuksesi tähän ja vastailen heti kun ehdin! :o)